Nu med EM-gruppspelen i fotboll brukar många fans starta sin spelkonsol och lira fotbollspel och andra sportspel. I denna artikel så tar vi oss en närmare titt på en spelgenre som blivit väldigt stor under senare konsolgenerationer, men som inte var riktigt lika stor på Nintendo 8-bit, nämligen sportspel!
Nintendo Entertainment System är ju en spelkonsol med en rejäl fot i 1980-talet och även i det tidiga 1990-talet. Genom konsolgenerationen efter NES blev det vanligt med årliga uppdateringar och riktiga licenser i sportspel, något som framför allt EA Sports var pådrivande i utvecklingen av. Detta hittar man dock inte på Nintendo Entertainment System utan spelutvecklarna släppte ett sportspel inom en viss sport och oftast gick de sedan vidare till en ny sport eller en annan spelgenre helt och hållet. Släppte de uppföljare så dröjde det i regel mer än ett år.
Sportspel som fick uppföljare är ganska ovanliga till Nintendo 8-bit. Men ett företag som hann med ett par uppföljare är Konami, som först släppte Track & Field, ett friidrottsspel. Detta släpptes redan 1984 som arkadspel men det var med uppföljaren Track & Field II som man verkligen fick in en riktig fullträff. Denna uppföljare fick synnerligen gott rykte och var länge måttstocken inom friidrottsspel. Track & Field II släpptes lagom till OS 1988 i Seoul i Sydkorea och innehåller cirka 15 olika grenar. Det bör egentligen inte beskrivas som ett renodlat friidrottsspel, man kan snarare kalla det ett inofficiellt OS-spel. Att det fanns många grenar gjorde att spelet höll länge och kändes prisvärt, vilket var viktigt eftersom spel på den tiden var dyra (precis som nu) samtidigt som folk hade betydligt lägre inkomster.
Förutom friidrottsgrenar kunde man bland annat även tävla i mer ovanliga grenar som armbrytning (där två spelare tryckte på knapparna så länge de orkade tills en gav upp!) och kajakpaddling i en fors. Ett annat sportspel som var bland de första 18 spelen att släppas till NES var Tennis (1084)
Track & Field släpptes senare även i en utmärkt version till Game Boy, och år 1992 blev det dags för ytterligare ett Track & Field-spel till Nintendo 8-bit, denna gången med namnet Track & Field in Barcelona. Som titeln antyder så försökte Konami att åka lite snålskjuts på de olympiska spelen 1992 i Barcelona. Dock fick aldrig Track & Field in Barcelona riktigt samma superstatus som “bästa friidrottsspelet någonsin” vilket Track & Field II hade och behöll ganska länge.
Ungefär samtidigt som OS 1992 i Barcelona ville ett annat anrikt japanskt spelföretag inom NES-historien göra ett OS-spel och ta upp kampen.
Capcom, kända för t.ex. Mega Man och Street Fighter, släppte friidrottsspelet Gold Medal Challenge som byggde på ungefär samma koncept som Track & Field-spelen med grenar som häcklöpning och simning bland annat. Gold Medal Challenge släpptes väldigt sent (för att vara NES) i Sverige och därför togs ej så många exemplar in. Super Nintendo hade redan börjat ta över. Det har bidragit till att Gold Medal Challenge fått högt samlarvärde. Ett spel i fint skick kan gå för över 1000 kronor.