Nintendo och klassiska spel

Att spela spel där hemma är något som blivit populärt de senaste årtiondena. Under 80- och 90-talet spelade nästan alla i samhället i spelhallar på olika arkadspel. Det rörde sig bland annat om Pinball och Super Mario exempelvis. På så sätt har spelandet förändrats väldigt mycket de senaste åren. Men en del föredrar fortfarande de äldre arkadspelen då de har en viss charm. Därför kommer denna artikel kolla närmre på de äldre spelen.

Nintendo, det första spelet i hemmet

Ett av de allra första spelen som blev tillgängligt för svenskar i hemmet var Nintendo 8-bit, vilket utvecklades av Nintendo. Dessa utmärkte sig i jämförelse till andra spel då vanliga människor kunde köpa det och koppla in i en skärm där hemma. På så sätt blev spelandet en del av vardagen för svenska ungdomar. Vad som gjorde Nintendo 8-bit populärt var också att spelare kunde spela mot varandra, vilket gjorde spelandet ännu mer tävlingsinriktat.

De klassiska spelhallarna

Innan spel gjordes tillgängliga i hemmet spelade de allra flesta i olika typer av spelhallar. Detta var ett koncept som grundades i USA för att vuxna och ungdomar skulle få tillgång till de allra nyaste spelen. Generellt sett är det gratis att gå in i en spelhall, men det kostar pengar att spela de olika spelen. I spelet Mario kan det exempelvis kostar 10 kronor för tre försök. Beroende på hur duktig spelaren är kan spelet dock fortsätta väldigt länge då det oftast finns en mängd olika nivåer.

På så sätt är en spelhall en typ av mötesplats för dem som är intresserade av spel och vill umgås med andra. Många spelhallar har dessutom en mindre kiosk som säljer både dricka och snacks. Därför brukar många familjer åka till spelhallar. Dock är det inte lika populärt i Sverige som i exempelvis USA och Asien.